Är det dags för ett fönsterbyte? Vad behöver man tänka på när det gäller att byta fönster? Finns det en trend? Här får du informationen du behöver för att ta ett beslut.
Fönster har alltid varit en källa till att få ljuset in i byggnader. Ju större glasparti desto mer ljus. Under 1600-talet började man experimentera med bågar av trä. Innan dess var det spröjs och bågar gjorda av bly. De blev ju så att säga blytunga att transportera vilket ledde till experimentet med trä. Tyvärr behövde man måla träet med bly för att hålla fukt och väta borta. I vår tid vet man ju med facit i hand att det har varit en bidragande orsak till den miljöpåverkan som man nu försöker undvika. Gifter håller mycket borta, men andra sidan av myntet är den skada själva giftet orsakar på miljön. Det senaste materialet är aluminium. Lätt och miljövänligt.
Fönsterglas i historien
Man tror att fönsterglas funnits så långt tillbaka som vid kristi födelse, alltså för drygt 2000 år sedan. Tekniken för att skapa fram glas till fönster var till en början gjutning men sedan övergick man till att blåsa fram glas. Glasblåsarkonsten lever än idag men används numera snarare för att skapa prydnadsföremål än för att tillverka glasrutor. Får man tag i ett par handblåsta glas-fönster kan man skatta sig lycklig. Den stora skillnaden ligger i att de glasblåsta har en struktur i själva glaset och det kan se lite buckligt ut. Som om de vore slipade. Det kan även var lite svårt att se ut genom dem om man tidigare är van vid andra fabriksgjorda fönster. Tänk vilken uppfinning det är ändå. Fönster släpper ju inte bara in ljus, utan det skyddar även från vind, rusk och regn.
Olika glas
Klarglas är de glas som släpper in mycket ljus men samtidigt släpper ut mycket av värmen inifrån. Det blir således opraktiskt om man räknar med aspekten att man är ute efter att spara energi av både ekonomi- och miljöskäl. Det är ju något att kalkylera med vid fönsterbyte om man bor i ett kallt land. I andra länder som istället för kyla dras med tryckande värme vill man istället förhindra att solenergi tränger in i byggnaden via fönstret. Där använder man klarglas i kombination med ett slags solskydd. Helt enkelt ett ytskikt som gör att solstrålarna reflekteras tillbaka. Det finns både som enkelglas och som fler-glasruta. Ytskiktet är något synligt för ögat med toner av guld, silver eller brons. Vackert och funktionellt. Läs mer på denna hemsidan: https://www.fönsterbytedalarna.se
Andra inlägg
- Betongentreprenörer formar framtidens konstruktioner
- Ventilation Uppsala - vanliga frågor
- En trygg och enkel vardag med smarta lås
- Takrenovering i Hallsberg
- Kostnadseffektiv relining utförs i Kalmar
- Brandtätning i Södertälje förhindra spridning av eld och rök
- Solpanelernas har en lysande framtid i Västerås
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Vikten av rätt asbestsanering på Lidingö
- Solcellslösningar - vilka alternativ passar dig?