Göra det själv eller inte?

Det finaste med gjutning är att det bara är fantasin som sätter gränser för vad man kan gjuta. Det finns en mängd olika former man kan använda sig av som är till för just gjutning, men man måste såklart inte ha former för att gjuta. Till exempel kan man använda sig av textilier i sin gjutning då man kan göra skålar eller krukor av stelnade betongtextilier. Det är väldigt enkelt då man doppar sitt tyg i betong, hänger det över någonting för att få form och låta det stelna. Kanske vill man ha en ny dekorativ skål, då kan man till exempel också använda sig av naturen och gjuta blad i olika former. Det är helt enkelt bara att låta fantasin flöda! När man ska göra mindre projekt som till exempel gjutning av ljusstakar, krukor och andra dekorativa inredningsdetaljer kan det vara kul och kreativt att få göra det själv. Handlar det istället om saker som gjutning av stolpar för en veranda, betonggrunder, husgrunder etc. är ett bra alternativ att anlita någon som är expert inom området. Större projekt kräver betonggjutning med ett snabbt och noggrant arbete för att få resultat som håller. Om man inte är noggrann i sitt jobb och slarvar med grunden eller stabiliteten i till exempel en vägg är det mycket farligt och kan riskera hela byggprojektet. På så sätt är det därför väldigt viktigt att anlita ett proffs som har hög kompetens och erfarenhet från både små och stora entreprenader som kan gjutning av grund och väggar.

För att stabiliteten ska hålla efter att man gjuter betong krävs en ordentlig armering för att det ska hålla i många år. Detta har som uppgift att ge grunder, väggar, våningsplan och tak stabilitet. När man gjuter stora betongytor utan att infoga armeringsjärn skulle det ge en yta som faller samman vid högt tryck, vilket man givetvis vill undvika. Därför är det oerhört viktigt med armering vid större projekt då betonggjutningen blir dubbelt så stark.

Tips

En gammal tumregel när det gäller betongens konsistens är att ju mindre vatten, desto starkare betong. Det är dock viktigt att betongen “flyter ut” så pass att det inte bildas så kallade luftfickor vid formens kanter när det kommer till formgjutning av små eller smala formar. Ta alltid hänsyn till vad som ska gjutas när du väljer betongens kvalitet, till exempel finns det en särskild ytbetong för gjutning av golv och betong för andra projekt finns i olika klasser och golvlekar.

Det här kan behövas när du ska gjuta i betong:

  • Hink
  • Skyffel
  • Tumstock
  • Vattenpass
  • Rivbräde
  • Stålbrätte
  • Hammare
  • Stötbräda
  • Rätkäpp
  • Skottkärra

Undvik att gjuta i betong när temperaturen understiger 5°C. Om man är tvungen att gjuta vid kylig väderlek måste betongen innehålla fryshämmande medel.

Om du köper färdig betong kan du även be om att den ska vara uppvärmd när den levereras med betongbil. Blanda aldrig till mera betong än du kan använda inom ett par timmar. Betong som har börjat styvna ska du inte blanda upp igen utan kassera. Rengör alltid alla redskap med rent vatten så fort du är färdig med gjutningen. Låter du betongen bränna fast är det svårt eller helt omöjligt att få loss den igen.

17 Jun 2017