Behöver du hjälp med el här i Solna kan du alltid ringa en behörig elektriker. I Solna finns ett sort utbud av elektriker och är man osäker är det alltid bäst att be om hjälp när det gäller el. Många eljobb får man dessutom inte utföra själv utan måste anlita en behörig elektriker. Att anlita en elektriker för ett litet jobb är inte alls dyrt och dessutom finns ju ROT-avdraget som ger dig rätt att dra av 30% av arbetskostnaden.
Tillåten el
Med det sagt finns det ju som du kanske vet saker som du kan och får göra själv hemma. Du ringer till exempel vanligtvis inte en elektriker när du behöver byta en glödlampa eller en propp som har gått, trots att det ju faktiskt är elrelaterade sysslor. Det beror på att dessa sysslor anses vara så pass säkra att ingen speciell förkunskap kring el är nödvändig. Något som också är tillåtet, men dock kräver att man vet hur man gör, är att byta ut vägguttag eller strömbrytare och dimmers. Det sistnämnda tänkte vi koncentrera oss på här, med en enkel instruktion för hur du byter ut en dimmer. Observera att det är endast att byta ut en dimmer mot en redan befintlig dimmer. Det är alltså inte tillåtet att koppla in en dimmer där det tidigare suttit en vanlig strömbrytare.
Vad är en dimmer?
En dimmer är en apparat som gör det möjligt att variera ljusstyrkan på lampor, oftast taklampor. Det gör att man genom att vrida på dimmerns reglage kan gå från sparsamt ljus till full effekt efter behag. För att kunna användas med en dimmer måste lampan vara anpassad för att användas med dimmer, det framgår av förpackningen.
Så här gör du för att byta ut en dimmer
Som med alla elarbeten måste du först koppla ur strömmen. Försäkra dig om att strömmen är avslagen, om du är osäker så kan du mäta vid dimmern med en elmätare. Du kan också ha taklampan tänd och pröva dig fram med att slå av säkringar tills lampan slocknar. Då vet du att strömmen är frånkopplad.
Sedan drar du vredet på dimmern rakt ut tills det lossnar. Under vredet sitter en liten plastmutter som du skruvar ut motsols. Därefter kan du avlägsna hela täcklocket. Nu ser du rakt in i dimmerns innandöme. Det kan se lite komplicerat ut om man är ovan, men håll huvudet kallt, för det är inte så svårt som det ser ut.
Själva dosan behöver skruvas loss för att du ska komma åt ordentligt. Den sitter fastskruvad med en skruv i en gänga på vardera sidan. Skruva ut dem till du kan vrida ut dosan. I dosan sitter två kablar fastskruvade. Dessa kablar kallas ledare. Den ena är lampsladden, tändtråden, och den andra är fasen. Fasen sitter vid markeringen L, och tändtråden sitter vid en liten vågsymbol som kallas sinuskurva. Det är till tändtråden vi skickar information om ljusstyrka när vi vrider på dimmerns vrede. Kom ihåg färgen på trådarna och hur de satt och lossa dem sedan genom att dra skruvarna motsols.
Ta nu den nya dimmern och dra av vredet, skruva ut centrummuttern och lossa täcklocket som du gjorde på den gamla dimmern. Därefter fäster du ledarna på den nya dosan, tändtråden vid sinuskurvan och fasen vid markeringen L. Skruva åt ordentligt så att det sitter. Sedan skjuter du in den nya dosan i väggen och fäster med skruvarna. Tryck dit täcklocket och fäst med centrummuttern. Tryck dit vredet. Klart! Vill du få tag i ett proffs kan du kolla här; www.elektrikersolna.net.
Andra inlägg
- Betongentreprenörer formar framtidens konstruktioner
- Ventilation Uppsala - vanliga frågor
- En trygg och enkel vardag med smarta lås
- Takrenovering i Hallsberg
- Kostnadseffektiv relining utförs i Kalmar
- Brandtätning i Södertälje förhindra spridning av eld och rök
- Solpanelernas har en lysande framtid i Västerås
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Vikten av rätt asbestsanering på Lidingö
- Solcellslösningar - vilka alternativ passar dig?