Förr i tiden byggde man för framtiden. Allt var rejälare och hantverket mer genuint. Det fanns en ära i att bygga hållbart och hantverksskickligt. Visst finns de duktiga hantverkare än idag, och entreprenörer som sätter ett värde i att bygga hus som ska hålla en lång tid, men tyvärr blir det allt vanligare att man försöker ta genvägar, kapa kostnader, bygga snabbt och så vidare. Det märks på byggkvaliteten. I Stockholm byggs det just nu mer än på många år. Det skapas fler bostäder, men det är långt ifrån alltid de är av så bra kvalitet som man kunde önska. Boende- och byggkvaliteten är nästan alltid bättre i gamla hus från 1900-talet, trots att lägenheterna är billigare.
Samma sak med nybyggda villor. Många drömmer om att bygga ett eget hus, men de lägger mer vikt vid detaljer än på att huset ska vara byggt av solida material och med omsorg och kärlek. Husbyggande idag handlar för mycket om att skära ner kostnader och hitta den billigaste lösningen, något som så klart inverkar negativt på kvaliteten. Ett exempel är de enkla golv som läggs in, golv som kanske inte ens klarar att slipas mer än ett par gånger. Här kan man verkligen inte tala om att bygga för framtiden.
Fördelar med massiva trägolv
Massiva trägolv är vackrare än moderna klickgolv som man kan lägga själv. De känns stabilare och är dessutom bättre för husets stabilitet. Dessutom är de skönare att gå på. Ett massivt trägolv slits inte lika hårt och kan dessutom slipas om åtskilliga gånger. Med rätt underhåll kan ett massvit trägolv hålla i flera hundra år, på det finns många exempel i Stockholm. Och ju äldre att trägolv blir, desto vackrare blir det. Ett gammalt trägolv med sin doft och sin partina sätter en prgäel på huset sm inte kan jämföras med ett nylagt klickgolv som en hemmafixare har lagt. De spelar inte ens i samma liga.
Ett massivt golv ska läggas av en golvläggare
Om ni vill ha massiva trägolv i ert nybyggda hus så ska ni anlita en professionell golvläggare i Stockholm. Oavsett om det är parkett eller tiljor som ska läggas så krävs det både hantverksskicklighet och professionell noggrannhet för att resultatet ska bli så bra som det kan bli. Golvet spikas eller limmas fast mot underlaget och är alltså inte flytande, vilket gör det stabilare och mindre känsligt för rörelser. I vardagsrum och andra sällskapsrum kan en vacker parkett, kanske fiskbensparkett passa bäst, medan det i sovrummen ofta känns mysigare med tiljor.
Dessutom passar massiva trägolv betydligt bättre ihop med stenplattor eller klinker, som man kanske vill ha i hall eller kök. Det är genuina material som kräver att de matchas på ett bra sätt, vilket de gör med massiva trägolv.
Ta in golvslipare vart tionde år
Det finns ingen bestämd tidsperiod för hur ofta man bör slipa om ett massivt trägolv. För det första måste det inte göras, utan det är en estetisk fråga, vilket betyder att det är dags när man själv tycker att golvet börjar se för slitet ut. Hur fort golvet slit beror på hur mycket det används, och på vilket sätt, men en bra tumregel är att kanske kontrollera golvet lite extra vart tionde år och göra en bedömning av om det kanske skulle behöva en slipning.
En golvslipning med maskin är inget man bör ge sig på själv, särskilt inte när man har vackra massiva golv. När ett massivt trägolv ska slipas tar man alltid in en professionell golvslipare, som kan ta hand om alla golv på bara några dagar och ge dem rätt behandling. I Stockholm finns många bra golvslipare som kan hjälpa till att återställa golven till nyskick. Först slipas golven och sedan ytbehandlas de med lack eller hårdvaxolja. Därefter är de redo att pryda sin plats i huset på nytt.
Andra inlägg
- Ventilation Uppsala - vanliga frågor
- En trygg och enkel vardag med smarta lås
- Takrenovering i Hallsberg
- Kostnadseffektiv relining utförs i Kalmar
- Brandtätning i Södertälje förhindra spridning av eld och rök
- Solpanelernas har en lysande framtid i Västerås
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Vikten av rätt asbestsanering på Lidingö
- Solcellslösningar - vilka alternativ passar dig?
- Brandtätning skyddar byggnader i Lund