Många av badtunnorna som svenska försäljare säljer är badtunnor från Finland. Där har man specialiserat sig på badande oberoende kallt och hårt klimat utomhus. Deras badtunnor byggs i värmebehandlade furuplankor På insidan läggs det ett elastiskt och genomskinligt plastmaterial som ska klara av den stora mängden vatten. Deras badtunnor har automatisk filtrering och ett termostat-styrt värmesystem. Vattnet ska klara av nästan 40 grader varmt vatten. Samtidigt som furuplankorna ska klara av kyla på så mycket som minus 30 grader. Vid sidan av badtunnan placeras ett värmesystem som värmer upp vattnet. Därför måste själva badtunnan klara av att isolera värme ordentligt. Sedan kan man välja att få en badtunna med olika vattentryck för massage, belysning. Sedan finns ett lock som du kan lägga på tunnan för isolering av vattenvärmen.
Var ska värmesystemet sitta?
Du kan även välja en badtunna med en inbyggd kamin, men med en panel som skyddar gästerna mot värmen i kaminen. En nackdel med att ha kaminen inne i tunnan är den att den upptar plats i själva tunnan. Har du den bredvid tunnan tar den inte plats i tunnan, men fördelen med att ha kaminen i tunnan är den att den ger direkt värme i vattnet, och du behöver inte elda på lika mycket som om den är placerad bredvid den.
Badtunna i trä
Att sitta i en trätunna ger en behaglig värme, på ett annat sätt än en badtunna i plast. Därför görs de flesta tunnot av trä. Det är också de snyggaste, och blir därför en vacker utemöbel som du inte behöver skyla på grund av utseendet. En fördel med en badtunna jämfört med en utomhuspool är den att poolen måste hållas ren och därför häller man i klorin i stora mängder, vilket varken är bra för miljön eller för oss människor. En badtunna är mycket mer lättskött och kräver inga stora rengöringar. Det räcker att rengöra den med såpa och vatten, helst för hand, inte med en högtryckstvätt, då den lätt skadar träet. Har du placerat badtunnan när havet eller en insjö, går det bra att använda vatten därifrån, vilket sparar på kommunalt vatten för att fylla tunnan. Den brukar rymma så mycket som 2.000 liter vatten, vilket är en hel del.
Ha alltid vatten i badtunnan på sommaren
När du inte använder badtunnan på sommaren är det bäst att ha lite vatten i den så inte värmen torkar ut badtunnan invändigt. På vintern är det inte bra att lämna badtunnan med vatten i sig. På vintern riskerar vattnet att frysa och hela badtunnan kan spräckas av isbildningen. På våren kan det dock vara bra att ha lite vatten i botten på badtunnan. Om inte hela badtunnan är full med vatten spräcks inte badtunnan om det fryser på, på våren, vilket det ofta gör.
Att bada i badtunna när det är som kallast är en otroligt fin upplevelse. Kontrasten av kylan i vinternatten och värmen som kommer av det uppvärmda vattnet är en otroligt fin överraskning. Väl värd att pröva. Vill du läsa mer om
Andra inlägg
- Ventilation Uppsala - vanliga frågor
- En trygg och enkel vardag med smarta lås
- Takrenovering i Hallsberg
- Kostnadseffektiv relining utförs i Kalmar
- Brandtätning i Södertälje förhindra spridning av eld och rök
- Solpanelernas har en lysande framtid i Västerås
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Vikten av rätt asbestsanering på Lidingö
- Solcellslösningar - vilka alternativ passar dig?
- Brandtätning skyddar byggnader i Lund