Ett hus definieras på många sätt av det första intrycket. Kommer en ny bekantskap hem till din villa i Stockholm så kommer personen i fråga att basera en stor del av intrycket på hur fasaden ser ut. Även om du har exakt hur fint som helst på insidan, nyligen har renoverat och valt exklusiv inredning. Fasaden är viktig och likaså är en - tyvärr - bortglömd del av huset: taket.
Taket spelar en stor roll i det exteriöra utseendet och det är något som ofta glöms bort. Man tänker på att måla om och fixa till kroppen på huset, men man glömmer bor själva huvudet och frisyren - något som ger ett slarvig intryck. Ett tak tar mycket stryk och nöts varje dag: solen bleker, vind, regn och snö utsätter ett tak för slitage och allt detta gör att det blir fulare och fulare för varje år som passerar.
Det går att fräscha upp ett tak - något som man bör göra - men ibland så ställs man inför det faktum att taket ska bytas ut. Vi tänkte tipsa om några material som man kan välja vid ett sådant byte. material som samtliga har för- och nackdelar och som på olika sätt kan ge ditt hus en ny, spännande karaktär.
Anlita en takläggare oavsett takmaterial
Samtliga material som vi kommer att gå igenom har dock en gemensam nämnare som ligger i att man bör ta professionell hjälp för att sätta dem på plats. En takläggare är nödvändig att anlita och det finns några skäl till varför vi säger det.
- Bättre resultat: Du vill ha ett tak som håller länge och det kommer du, av allt att döma, inte att få om du gör jobbet själv. Rätt takläggare ger dig ett tak som står emot tidens tand och som dessutom är tätare än det du skulle lägga. Det senare kommer att spara mycket pengar sett till uppvärmning och energi.
- Minskad risk för skada: Att lägga ett tak är dels jobbigt rent fysiskt och dels så kräver det stor koncentration. Jobbet sker på hög höjd och alla dessa faktorer i en kombination gör att det handlar om ett farligt jobb. Ett felsteg kan medföra stora skador. Till skillnad mot andra typer av renoveringar så utsätter du dig själv för stora risker om du ska leka takläggare. Vill du prompt lägga tak på egen hand så bör du se till att sätta säkerheten i första rummet. Det är möjligt att hyra ställningar, säkerhetsutrustning - linor exempelvis - och andra detaljer som kan ge dig ett säkrare arbete.
Med det sagt; här följer tre stycken material som är vanliga i Sverige samt deras för- och nackdelar:
Tegel: Väljer du tegel så väljer du ett av de mest klassiska materialen som finns. tegel har använts sedan 1100-talet i Sverige. Du får således en del av historien om du väljer tegeltak - men även en del av framtiden: ingenting tyder på att detta material kommer att förlora sin popularitet.
Fördelar med tegel: Den stora fördelen ligger i det estetiska. Tegel är snyggt och det är tidlöst. Dessutom så går det att få i olika färger och nyanser för ytterligare alternativ i syfte att förändra husets karaktär. Tegel är dessutom ett tak med lång livslängd: korrekt lagt så håller det i minst 40 år.
Nackdelar: Tegel är hållbart - men känsligt. Det innebär att det lätt kan spricka. Blåser en gren eller någonting annat er på ett tegeltak så kommer det att ta skada. Regelbunden skötsel är därför ett måste. Du får vara beredd på att byta ut tegelpannor allteftersom. Underarbetet är också viktigt och lite viktigare än vid andra material. Och: den stora nackdelen är att tegel är dyrt.
Betongplattor: Betongplattor blir allt vanligare och detta som en följd av att de utvecklats väldigt mycket rent estetiskt. Det går att få betongplattor i vilken färg som helst och de går också att beställa i exempelvis tegelimitation.
Fördelar med betong: Betong är betydligt billigare än tegel. Dessutom är det lättare att lägga plattor av betong än vad fallet är för tegel (som kräver en hel del pillergöra).
Nackdelar: Betong är tungt och kan slita på husets konstruktion. Ska du byta tegel mot betong så krävs det först en undersökning i syfte att se om huset klarar belastningen. betongpannor saknar även den levande själ som tegel har. Det blir mer strömlinjeformat med betong.
Plåttak: Plåt är ett material som använts i Sverige under en lång, lång tid. Det är populärt fortfarande och ett bra val som dock kräver en del vid läggningen. Det finns nya metoder som förenklar och en annan fördel är att vikten kommit att minska i och med att man idag tillverkar plåten betydligt tunnare än vad man gjorde förr.
Fördelar med plåt: Plåt passar för de flesta takkonstruktioner. Dessutom så ger de ett lyxigt intryck och tillför mycket känsla till ett hus. En fördel är att plåt är glatt; något som gör att man slipper skotta så mycket under vintern då snön glider av.
Nackdelar: Plåt är relativt dyrt. Ljudet är en annan nackdel. Även om det blivit betydligt bättre så låter det ganska rejält om det regnar och dropparna hamnar på ett plåttak. Solen påverkar också och kan nöta - bleka - ett plåttak väldigt fort. Där kan man dock måla om till en relativt billig kostnad:
Andra inlägg
- Ventilation Uppsala - vanliga frågor
- En trygg och enkel vardag med smarta lås
- Takrenovering i Hallsberg
- Kostnadseffektiv relining utförs i Kalmar
- Brandtätning i Södertälje förhindra spridning av eld och rök
- Solpanelernas har en lysande framtid i Västerås
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Vikten av rätt asbestsanering på Lidingö
- Solcellslösningar - vilka alternativ passar dig?
- Brandtätning skyddar byggnader i Lund